Het leven, van revolutie tot evolutie
Version française de cet article: La vie, de la révolution à l’évolution
Yazının Türkçe versiyonu:Hayat bazen devrimci; ama hep evrimcidir
Als elke revolutie een materiaal is, dan is het de evolutie die het werkt en het geschikt maakt voor gebruik. Zo zei de profeet Mohammed dat “de rijkdom van de samenleving haar verscheidenheid is”. Inderdaad, meer dan strikte en onveranderlijke regels hebben samenlevingen en mannen een systeem nodig dat in staat is zich aan te passen aan hun steeds veranderende behoeften en hun zoektocht naar harmonie. Als een insect op een bloem kan landen, behoort de honing tot de insecten die weten hoe ze het moeten maken en in hun bijenkorf moeten houden.
Een gepassioneerd idee en kracht…
De diepgaande omwenteling die de combinatie van deze twee elementen teweegbrengt, wordt revolutie genoemd. Denk aan de communistische revolutie, de Franse revolutie, de veranderingen die het kapitalisme teweeg heeft gebracht… Het gemeenschappelijke punt van deze gebeurtenissen is juist de ontmoeting van deze twee elementen. Welnu, is het toeval dat de communistische revolutie minder lang heeft geleefd dan andere stromingen die op hetzelfde moment zijn ontstaan?
De mens zoekt van nature harmonie. Het is zijn verlangen naar harmonie met zijn familie, echtgenoot, de maatschappij en anderen die hem drijft om een huis te stichten, werk te zoeken en te werken. Daarbij verandert hij zichzelf en zijn omgeving.
Net zoals onze mentaliteit en onze gezichten veranderen met de leeftijd, zo veranderen ook onze ideeën. In de oudheid verzamelden families zich rond het vuur. Daarna verzamelden de mensen zich rond de haard en dit duurde tot ongeveer een eeuw geleden. Nu is de televisie in de woonkamer onze ontmoetingsplaats geworden, maar ik denk dat ook dit verandert…Want wat al veranderd was, is weer veranderd en terwijl de mens bij hem is gebleven wat hij had weten te veranderen door het aan te passen aan de nieuwe omstandigheden, is hij verder gegaan op zijn weg en heeft hij achtergelaten wat hij niet kon veranderen.
De toekomst van de revoluties is juist daarmee verbonden: de mogelijkheid van evolutie. Neem bijvoorbeeld het communisme, omdat het te rigide was om te evolueren, het maakte plaats voor het socialisme (en aanverwante stromingen) dat meer vatbaar is voor evolutie. Het kapitalisme daarentegen is door de aanpassing aan de verschillende omstandigheden die de geografie en de steeds veranderende behoeften van de mens met zich meebrengen, in de loop der tijd sterker geworden. Als elke revolutie een materiaal is, dan is het de evolutie die het werkt en het geschikt maakt voor gebruik. Zo zei de profeet Mohammed dat “de rijkdom van de samenleving haar verscheidenheid is”. Inderdaad, meer dan strikte en onveranderlijke regels hebben samenlevingen en mannen een systeem nodig dat in staat is zich aan te passen aan hun steeds veranderende behoeften en hun zoektocht naar harmonie. Als een insect op een bloem kan landen, behoort de honing tot de insecten die weten hoe ze het moeten maken en in hun bijenkorf moeten houden.
Liefde
Liefde op het eerste gezicht is een revolutie! Ze verschijnt plotseling, in al haar geweld en kracht, en is in staat om alle hindernissen in één keer te overwinnen. We zien dit elke dag. Maar wat de liefde laat voortduren is de evolutie. Als met de tijd, en wat de kracht ook is, de vonk van de ontmoeting niet plaats maakt voor een soort harmonie, voor dezelfde frequentie, voor een meer gematigde stem, kan men vrezen dat de emotie die men in eerste instantie voelde niet zal worden omgezet in liefde.
De pandemie
In één opzicht kwam de coronavirus epidemie in ons leven met het geweld van een revolutie. Het fundamentele destructieve aspect ervan is niet dat we de feiten niet kunnen veranderen, maar ons onvermogen om ons onmiddellijk aan te passen aan de nieuwe omstandigheden die zijn ontstaan. De enige manier om ons gerust te stellen is, zoals gespecialiseerde psychologen adviseren, om ons dit te vertellen: “het is een grote verandering en het is normaal dat ik er niet aan kan wennen. Maar ik zal er aan wennen, daarvoor heb ik gewoon tijd nodig…”
Als we uit deze eerste crisistoestand kunnen komen, betekent dit dat we klaar zijn voor de tweede fase: “hoe leef ik mijn leven om me aan te passen aan de nieuwe normen en het post-covide tijdperk”? Hoewel het antwoord op deze vraag van persoon tot persoon verschilt, is dit een gemeenschappelijke regel die we zouden kunnen aannemen:
Je kunt de dingen die je voor altijd wilt houden niet overhaasten……
Je kunt de dingen die je voor altijd wilt houden niet verhaasten. Als vandaag de eerste dag van de rest van je leven is en je sterker uit zo’n radicale verandering wilt komen, moet je accepteren dat er niets tegelijk gebeurt. De zon wordt niet in een oogwenk geboren, net zo min als het seizoen in een oogwenk verandert. Om je doel te bereiken, heb je tijd nodig. Terwijl alles in de natuur deze evolutieregel volgt, zou het ondenkbaar zijn dat er een andere regel zou gelden voor ons die ook deel uitmaken van de natuur. We moeten ons realiseren dat de overtuigingen die ons worden gegeven door nieuwe technologieën, die tegen de natuur in lijken te gaan (maar in werkelijkheid niet) dat “alles in een oogwenk kan gebeuren” of dat “we alles kunnen doen”, in werkelijkheid slechts illusies zijn.
Degenen die slagen zijn, degenen die tijd en moeite geven. Het is inderdaad onmogelijk om in één dag een nieuwe taal te leren, maar met doorzettingsvermogen en tijd kunnen enkele maanden genoeg zijn. Hoe zit het met de aanpassing aan een nieuwe school? Een nieuwe carrière? Een nieuw leven? Een lange reis? De meeste dingen die je wilt in het leven liggen binnen je bereik als je er een beetje tijd en moeite in steekt. Wanneer je je dit idee eigen maakt, wanneer je het eigen maakt, zul je zien dat er niets tussen jou en je doelen zal staan.
Ik wens je het beste in je leven!
0 Yorum